Harjoittelu

Harjoittelu Kuopiossa
Aikuisten harjoitukset kulkevat Tenchikanissa hyvin normaaliin aikidon harjoittelutyyliin. Harjoitukset alkavat lämmittelyllä, jonka jälkeen siirrytään vartalotekniikkaan. Harjoitteet tehdään yleensä parin (aite) kanssa, jolloin kumpikin on vuorollaan hyökkääjän (uke) ja tekniikan suorittajan (nage) roolissa. Paria vaihdetaan usein jokaisen harjoitteen jälkeen ja kaikki harjoittelevat kaikkien kanssa: edistyneemmät harjoittelevat myös aloittelijoiden kanssa, eikä paria valita vyöarvon mukaan. Joskus harjoituksiin sisältyy myös lihaskunto-osuuksia, mutta nykyään enemmän lajinomaisia tasapaino- ja koordinaatioharjoitteita.

Muiden seurojen aikidoharrastajat ovat aina tervetulleita harjoituksiimme. Emme peri erillistä harjoitusmaksua vierailijoilta, mutta useamman kuukauden vierailumaksuna käytämme puolivuosimaksua.

 

Harjoitusvälineet:
Aikidon tekniikoiden syntyyn on vaikuttanut suuresti japanilaiset miekkatekniikat. Aikidossa harjoitellaankin vartalotekniikoiden lisäksi bokkenilla (puumiekka), jō:lla (puusauva) ja tantolla (veitsi, yleensä puinen harjoitusveitsi).

Peruskurssilla tutustutaan yleensä asetekniikoiden alkeisiin, mutta varsinainen aseharjoittelu alkaa vasta peruskurssin jälkeen yleisissä harjoituksissa.

 

Vyöarvot:
Aikidon vyöarvot alkavat kyu-arvoista (ns. oppilasarvot), joista ensimmäinen on heti peruskurssin jälkeen suoritettava 6. kyu. Seuraavan vyöarvon, 5. kyu:n, voi suorittaa muutaman kuukauden harjoittelun jälkeen, ja vastaavasti  tästä edetään laskevasti: 4., 3., 2. ja 1. kyu. 1. kyu-arvon jälkeen siirrytään  dan-arvoihin (opettaja-arvot), jotka alkavat 1. danista ja jatkuvat nousevasti aina kymmenenteen daniin saakka. Tällä hetkellä Suomen korkein vyöarvo on 7. dan.

Aikidossa on käytössä kolme eri vyön väriä: valkoinen, ruskea ja musta. 6.-4. kyu:n omistava ns. nuorempi harjoittelija käyttää harjoituspuvun kanssa valkoista vyötä. 3. kyun jälkeen harjoittelijaa kutsutaan vanhemmaksi harjoittelijaksi ja hän käyttää harjoituspuvun lisäksi hakamaa (japanilainen leveälahkeinen housuasu, värinä musta tai tummansininen) ja valkoista tai ruskeaa vyötä. 1. danin jälkeen harjoittelija alkaa käyttä hakaman lisäksi mustaa vyötä.

Eri vyöarvojen graduointivaatimukset löytyvät Suomen Aikidoliiton sivuilta.